KITA KONGSI

Santuni Anak Yatim, Moga Kita Dekat Dengan Rasulullah

Kenapa Perlu Bantu Anak Yatim?

Rasulullah SAW: “Barangsiapa yang mengikut sertakan seorang anak yatim di antara dua orang tua yang Muslim, dalam makan dan minumnya, sehingga mencukupinya maka pasti ia akan masuk ke dalam Syurga”. (HR At-Thabrani)

Kutipan semasa

RM 167,775.58

Sasaran
RM 300,000

Melihat kepada situasi ekonomi semasa, kebanyakan rumah-rumah anak yatim mengalami kekurangan dana dalam menaggung proses pembangunan diri anak-anak yatim di bawah jagaan mereka.

Justeru Projek AYTAM telah digerakan melalui Yayasan EZ Prihatin dengan kerjasama rumah-rumah anak yatim bagi membantu mereka memenuhi 3 akses keperluan asas seperti, bantuan makanan, pendidikan dan kesihatan.

anak yatim

Membantu anak y@tim merupakan salah satu amal jariah yang kita boleh laksanakan. Bantuan makanan yang anda berikan akan menjadi darah daging mereka, bantuan pendidikan akan menambah ilmu mereka dan bantuan kesihatan dapat memastikan anak-anak ini terus sihat untuk beribadah.

Sudah pasti setiap kebaikan yang mereka lakukan ganjaranya pasti sampai kepada anda.

anak yatim

Berapakah Kos Perbelanjaan Diperlukan?

Butiran kos perbelanjaan adalah seperti berikut:

1 Rumah = RM10,000 / bulan
RM10,000 X 5 = RM50,000 / bulan
RM50,000 x 12 Bulan = RM600,000

Rumah Anak Yatim yang Memerlukan Bantuan 2022

  • Rumah Kasih Harmoni, Paya Jaras, Sg Buloh
  • Rumah Anak Y@tim Nur Hidayah, KL
  • Rumah Anak Y@tim Raudhatul Jannah, Olak Lempit, Banting
  • Rumah Anak Y@tim Miskin Muhammad Al-Fateh, Bangi Lama
  • Rumah Anak Y@tim & Asnaf Teratak Ummi, Taman Melewar, Bt Caves

Seakan mustahil untuk kita hanya sembunyi tangan membiarkan anak-anak ini terus berada dalam situasi genting sebegini. Sama-sama kita bantu memelihara keperluan anak-anak Yatim bagi memenuhi kewajipan sosial kita sebagai Umat Islam.

“Sedekah itu tidak akan mengurangi harta. Tidak ada orang yang memberi maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambah kemuliaannya. Dan tidak ada orang yang merendahkan diri karena Allah, melainkan Allah akan mengangkat derajatnya.”  (HR Muslim : No 4689)

PENGESAHAN: Sumbangan anda akan dimasukan di dalam tabung “KITA KONGSI” sebuah tabung kebajikan untuk membantu anak y@tim, asnaf dan mereka yang memerlukan.

Kelebihan Membantu Anak Yatim

“Barangsiapa yang mengikut sertakan seorang anak y@tim di antara dua orang tua yang Muslim, dalam makan dan minumnya, sehingga mencukupinya maka pasti ia akan masuk ke dalam Syurga”.

(HR At-Thabrani)

Berhajat untuk bantu mereka?

Anda boleh membuat sumbangan dengan memilih pakej di bawah.