Santuni Anak Yatim, Moga Kita Dekat Dengan Rasulullah

Kenapa Perlu Bantu Anak Yatim?

Rasulullah SAW: “Barangsiapa yang mengikut sertakan seorang anak [email protected] di antara dua orang tua yang Muslim, dalam makan dan minumnya, sehingga mencukupinya maka pasti ia akan masuk ke dalam Syurga”. (HR At-Thabrani)

Kutipan semasa

RM 71,440.03

Sasaran
RM 300,000.00

Melihat kepada situasi ekonomi semasa, kebanyakan rumah-rumah anak [email protected] mengalami kekurangan dana dalam menaggung proses pembangunan diri anak-anak [email protected] di bawah jagaan mereka.

Justeru Projek AYTAM telah digerakan melalui Yayasan EZ Prihatin dengan kerjasama rumah-rumah anak [email protected] bagi membantu mereka memenuhi 3 akses keperluan asas seperti, bantuan makanan, pendidikan dan kesihatan.

anak yatim

Membantu anak [email protected] merupakan salah satu amal jariah yang kita boleh laksanakan. Bantuan makanan yang anda berikan akan menjadi darah daging mereka, bantuan pendidikan akan menambah ilmu mereka dan bantuan kesihatan dapat memastikan anak-anak ini terus sihat untuk beribadah.

Sudah pasti setiap kebaikan yang mereka lakukan ganjaranya pasti sampai kepada anda.

anak yatim

Berapakah Kos Perbelanjaan Diperlukan?

Butiran kos perbelanjaan adalah seperti berikut:

1 Rumah = RM10,000 / bulan
RM10,000 X 5 = RM50,000 / bulan
RM50,000 x 12 Bulan = RM600,000

Rumah Anak Yatim yang Memerlukan Bantuan 2022

Seakan mustahil untuk kita hanya sembunyi tangan membiarkan anak-anak ini terus berada dalam situasi genting sebegini. Sama-sama kita bantu memelihara keperluan anak-anak Yatim bagi memenuhi kewajipan sosial kita sebagai Umat Islam.

“Sedekah itu tidak akan mengurangi harta. Tidak ada orang yang memberi maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambah kemuliaannya. Dan tidak ada orang yang merendahkan diri karena Allah, melainkan Allah akan mengangkat derajatnya.”  (HR Muslim : No 4689)

PENGESAHAN: Sumbangan anda akan dimasukan di dalam tabung “KITA KONGSI” sebuah tabung kebajikan untuk membantu anak [email protected], asnaf dan mereka yang memerlukan.

Kelebihan Membantu Anak Yatim

“Barangsiapa yang mengikut sertakan seorang anak [email protected] di antara dua orang tua yang Muslim, dalam makan dan minumnya, sehingga mencukupinya maka pasti ia akan masuk ke dalam Syurga”.

(HR At-Thabrani)

Berhajat untuk bantu mereka?

Anda boleh membuat sumbangan dengan memilih pakej di bawah.

  • Butiran sumbangan
  • Butiran penderma

Butiran sumbangan

Sila pilih nilai sumbangan di bawah


Jumlah keseluruhan


No payment items has been selected yet

Butiran penderma

Sila isi maklumat anda di bawah.