Kita Kongsi Korban - Korban 2022

Laksana Ibadah Korban Anda Bersama Kami

Ada Apa Dengan Korban

Tidak ada amalan yang dilakukan oleh anak Adam pada hari al-Nahr (Aidiladha) yang lebih dicintai oleh ALLAH selain daripada menumpahkan darah (binatang korban). Sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat dengan tanduknya, bulunya dan kukunya dan sesungguhnya darah tersebut akan mendapat redha ALLAH SWT sebelum ia jatuh ke bumi. Maka, bersihkanlah jiwa kamu (dengan ibadah berkorban).” (Hadis Riwayat Tirmizi)

Kita Kongsi Korban

Kita Kongsi Korban merupakan program anjuran Yayasan EZ Prihatin dengan kerjasama EZ Qurban bagi pelaksanaan korban di dalam Malaysia. Objektif program ini adalah bagi membuka peluang kepada tuan puan untuk melaksanakan ibadah korban yang merupakan salah satu ibadah sunat yang di tuntut:

Selain itu, bersama daging korban ini juga, Yayasan EZ Prihatin akan mengagihkan Kotak Kita Kongsi Korban mengandungi barangan keperluan asas kepada asnaf dan saudara-saudara kita yang sangat memerlukan.

In Shaa Allah, Tahun Ini Saya Ingin Laksanakan Ibadah Korban

Bukti Pelaksanaan?

“Sesiapa yang melepaskan belenggu kesukaran saudara seIslam daripada belenggu kesukaran dunianya, nescaya Allah akan melepaskan belenggu kesukaran di akhirat kelak. Dan sesiapa yang memudahkan kepayahan (saudara seIslam) Allah akan memudahkan kepayahan dunia dan akhiratnya.

YAYASAN EZ PRIHATIN 2021