slidef 1

Jejak Asnaf
(Food for needy)

Program Jejak Asnaf adalah satu inisiatif bagi membantu golongan-golongan Asnaf (Fakir, miskin, ibu tunggal, OKU dan muallaf) yang memerlukan bantuan makanan, keperluan asas, barangan keperluan bayi dan warga emas dan keperluan perubatan.

Yayasan EZ Prihatin bekerjasamaย  dengan banyak NGO-NGO tempatan seperta Mapim Wilayah Persekutuan, Sahabat Hospital, Bornea Komrad serta wakil-wakil penduduk bagi menjayakan program ini.

Dalam program ini juga, kami membantu golongan asnaf ekspress yang mana mereka ini terkena tempias wabak Covid-19. Ada diantara mereka kehilangan mata pencarian serta merta.

Sehingga kini, kami telah menyantuni 2500 isi rumah dan masih ramai yang memerlukan bantuan ketika ini.

Kelebihan bersedekah/infaq

ุงู„ู‘ูŽุฐููŠู†ูŽ ูŠูู†ููู‚ููˆู†ูŽ ุฃูŽู…ู’ูˆูŽุงู„ูŽู‡ูู… ุจูุงู„ู„ู‘ูŽูŠู’ู„ู ูˆูŽุงู„ู†ู‘ูŽู‡ูŽุงุฑู ุณูุฑู‘ู‹ุง ูˆูŽุนูŽู„ูŽุงู†ููŠูŽุฉู‹ ููŽู„ูŽู‡ูู…ู’ ุฃูŽุฌู’ุฑูู‡ูู…ู’ ุนูู†ุฏูŽ ุฑูŽุจูู‘ู‡ูู…ู’ ูˆูŽู„ูŽุง ุฎูŽูˆู’ููŒ ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ูู…ู’ ูˆูŽู„ูŽุง ู‡ูู…ู’ ูŠูŽุญู’ุฒูŽู†ููˆู†ูŽ

Maksudnya: Orang-orang yang membelanjakan (mendermakan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berdukacita.

Perkembangan semasa

ms_MYMS